Goede Voornemens?!

Zoals elk jaar rond de jaarwisseling hoorde ik ze ook afgelopen jaarwisseling weer, de goede voornemens! Op oudejaarsavond klokslag twaalf uur zijn er weer veel mensen begonnen met lijnen, sporten en noem alle andere goede voornemens maar op. Wat is dat toch dat mensen met de jaarwisseling ineens bedenken dat ze iets aan zichzelf willen veranderen? Komt het door de woorden Oud en Nieuw, doordat we rond deze tijd hardop durven zeggen wat we aan onszelf willen veranderen of is het de gewoonte waar we automatisch aan meedoen? Ik heb geen idee. Ik weet wel dat er inmiddels ook alweer veel goede voornemens zijn gesneuveld!

Het is gemakkelijker goede voornemens te bedenken dan goede voornemens te volbrengen. We hebben het niet zomaar over stoppen met drinken of gezond gaan eten, maar over een gedragsverandering! De kinderen en jongeren die de afgelopen jaren de praktijk hebben bezocht voor bijvoorbeeld faalangst, weten wat ik bedoel. Zij hebben hun gedrag veranderd om met veel zelfvertrouwen hun nieuwe toekomst tegemoet te gaan. Dit hebben zij niet voor elkaar gekregen door simpelweg te denken:” Ik stop met faalangst hebben”. Zij hebben keihard gewerkt om hun gedrag, of eigenlijk hun denkwijze, te veranderen. Zij hebben vastgeroeste gedachten als ”Ik kan het niet” leren ombuigen in positieve gedachten als “Ik kan het”. En dat is knap! Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten is het moeilijkste dat er is.

Als je bijvoorbeeld last hebt van faalangst, gaat dat niet over door simpelweg met oud en nieuw te bedenken ‘ik stop nu met het last hebben van faalangst’. Nee, daar komt veel meer bij kijken. Tijdens een traject dat 13 tot 15 weken duurt, werken de kinderen keihard om hun gedrag te veranderen, of eigenlijk hun denkwijze. Ze leren eerst inzicht te krijgen in hun faalangst. Welke emoties voelen ze, welke lichamelijke klachten ervaren ze, en heel belangrijk, welke gedachten hebben ze. Ze gaan merken dat ze heel vaak negatieve gedachten hebben. Voordat ze deze negatieve gedachten kunnen ombuigen naar positieve gedachten, gaan ze ontdekken waar die negatieve gedachten vandaan komen. Denken ze dat andere meer van ze verwachten dan ze kunnen of leggen ze misschien zelf de lat heel erg hoog? Het kan ook dat ze een leerstoornis hebben of dat ze zijn gepest. Allemaal oorzaken die kunnen leiden tot faalangst.

Onze gedachten zijn de voedingsbodem voor ons gevoel en ons gedrag. Als ik ’s morgens wakker word met regen en ik denk: “He bah het regent, hier heb ik zó geen zin in” dan kan ik me de hele dag neerslachtig voelen. Ik denk dan niet negatief, omdat ik me neerslachtig voel, maar ik voel me zo, omdat ik negatief denk. Als ik namelijk ’s morgens positief denk: “He het regent, dat is goed voor de natuur” dan voel ik me vrolijk en opgewekt…

Als de kinderen weten wat de oorzaak ik van hun negatieve gedachten, gaan we oefenen deze negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten. En dat is geen gemakkelijke opdracht! Het leuke is dat in de weken dat we dit oefenen de kinderen steeds meer positieve ervaringen krijgen. De cijfers gaan omhoog of andere kinderen zijn aardiger tegen ze. Deze positieve ervaringen helpen de kinderen om de vastgeroeste gedachten als ‘ik kan het niet’ om te buigen in ‘ik kan het’.

Als de kinderen aan het einde van het traject positief denken bij lastige situaties waar ze eerst negatief dachten, zijn ze er nog niet. Nu is het zaak dat ze, ook na het traject, positief kunnen blijven denken. En dat is niet gemakkelijk. Gedrag dat je misschien wel een paar jaar hebt laten zien, kun je niet binnen een paar weken blijvend veranderen zonder er bij na te denken. Vrijwel alle kinderen krijgen een keer een terugval. Dit kan zijn na een moeilijke toets, een onvoldoende of als ze een spreekbeurt moeten houden in de klas. Gelukkig mag een kind dan altijd een keer op herhaling komen. We herhalen dan even hoe het ook alweer zat met die negatieve gedachten. Daarna hebben ze de faalangst onder controle en kunnen ze het helemaal zelf!

Als je als volwassene je goede voornemen in 2023 niet kan volbrengen, denk dan eens aan een kind of jongere in je omgeving die wel het gedrag heeft veranderd. Besef hoeveel kracht en doorzettingsvermogen dit kind of deze jongere heeft en geef het daarvoor een compliment. Dat verdienen ze namelijk!

Het team van 12Fly wenst iedereen een fantastisch en krachtig 2023!