Ik heb ook mijn privacy!

Facebook staat onder vuur. De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) doet onderzoek naar het bedrijf in hoeverre het de privacyregels heeft geschonden. Een jaar geleden stond Facebook ook in een kwaad daglicht. Toen was het de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) die na onderzoek naar de verwerking van persoonsgegevens van zo’n 9,6 miljoen Nederlandse Facebook-gebruikers. De AP vond dat Facebook onder andere de wet overtrad door gebruikers onvolledig te informeren over het gebruik van persoonsgegevens en door ‘bijzondere gegevens van gevoelige aard’ te gebruiken zonder uitdrukkelijke toestemming van de gebruikers.

Wat je ook van die privacyschending vindt, het feit blijft dat wij met z’n alle soms argeloos van alles op het internet plaatsen. En dan nog denken dat daarmee niets bijzonders kan gebeuren. Wees alert! Denk na! Ook voor je kind. Het is belangrijk dat kinderen horen over wat de gevaren zijn van internet en sociale media. Dat ze weten wat ze moeten doen om relatief veilig gebruik te maken van online media. Wij, volwassenen, moeten hen dat bijbrengen. En dat blijkt niet altijd het geval te zijn… 

‘Kijk nou! Onze grote dochter die nog zo schattig met haar knuffel slaapt!’ Daar moet je als ouder natuurlijk een foto van maken en direct met je vrienden delen op je sociale media …

Onlangs had ik een tiener in de praktijk. Ze liep een dagje met mij mee. Ze maakte aantekeningen en foto’s. Vóór het maken van de foto’s vertelde ik haar dat zij de kinderen die er waren niet mocht fotograferen. Althans, niet herkenbaar. Ze vroeg mij waarom. Ik vertelde haar dat dit allemaal te maken heeft met de wet op de privacy. Je mag niet zomaar iemand fotograferen en die foto vervolgens gebruiken voor wat dan ook. Daar moet, ook een kind, eerst toestemming voor geven. Het bleef even stil. Toen vroeg ze: ‘Heb ik thuis ook mijn privacy? Mijn ouders plaatsen namelijk nog wel eens foto’s van mij op hun Facebookpagina. Dat vind ik helemaal niet leuk en wil ik ook eigenlijk niet. Dat zeg ik dan ook. Als mijn vrienden het zien … Maar ze doen het toch!’

Ouders plaatsen vaak van alles van hun kinderen. Zonder na te denken over de gevolgen voor hun kinderen nu en later. Wat je als ouder grappig, stoer of schattig vindt, daarover kan jouw kind misschien wel een heel andere mening zijn toegedaan. Ieder kind heeft recht op privacy. Ook thuis! Respecteer het als je kind niet wil dat je foto’s van hem of haar op je sociale media plaatst. En vervolgens, vindt jouw kind het wel oké, dan is het verstandig om nog eens een keer goed na te denken of je die foto of informatie echt wel wilt delen via sociale media. Het is niet altijd even duidelijk wie deze persoonlijke informatie te zien krijgt. Denk maar even aan de missers van Facebook. En let wel, Facebook is niet de enige waar het soms misgaat.

Zelf plaats ik nooit foto’s van de kinderen die in mijn praktijk komen op mijn website of sociale mediakanalen. Daar ben ik heel strict in. Ook scholen en andere organisaties, zoals bijvoorbeeld sportverenigingen moeten eerst toestemming vragen aan de ouder én het kind om foto’s te mogen plaatsen. Dat is allemaal bij de wet geregeld.

Als anderen tijdens feestjes, vakanties of etentje foto’s maken, zeg ik altijd dat ze de foto’s waarop ik sta niet op sociale media mogen plaatsen. Niet iedereen hoeft te zien wat ik in mijn vrije tijd doe. Dat bepaal ik graag zelf. En ook onze kinderen hebben het recht om dat zelf te bepalen!

 

ARTIKEL 16: PRIVACY

Lid 1 Geen enkel kind mag worden onderworpen aan willekeurige of onrechtmatige inmenging in zijn of haar privéleven, in zijn of haar gezinsleven, zijn of haar woning of zijn of haar correspondentie, noch aan enige onrechtmatige aantasting van zijn of haar eer en goede naam.

Lid 2 Het kind heeft recht op bescherming door de wet tegen zodanige inmenging of aantasting.

 

Jolanda Verboom, 12Fly