Onderweg naar koper?!

Vorig jaar, op 10 januari bestond 12Fly 10 jaar. Waar wij flink feestelijk hadden willen uitpakken, viel dit helaas door de alom bekende pandemie in het water. Wij hoopten dit later het jaar in te kunnen halen, helaas lukte dit ook niet.

Inmiddels zijn wij een jaar verder en voelt alles wat wij nog zouden willen organiseren een beetje als mosterd na de maaltijd. Terwijl wij hierover brainstormden, kwam wel het besef naar boven dat 10 jaar best heel lang is en dat er eigenlijk in die tijd een hele nieuwe generatie ouders is bijgekomen die ons niet kennen, niet goed weten wat wij doen en hoe wij hiervoor staan. Ons 11e jaar gaan wij dan ook gebruiken om de nieuwe generatie ouders te laten zien wie wij zijn, waar we voor staan en wat wij voor jullie kind kunnen betekenen. Dan hopen wij volgend jaar zomer ons 12,5 jarig jubileum met heel veel kinderen van ook de nieuwe generatie ouders groots te kunnen vieren!

 

WIE BEN IK?

Mijn naam is Jolanda Verboom. Binnen mijn eigen gezin, omgeving en als leerkracht op een basisschool kreeg ik te maken met kinderen met een ontwikkelingsstoornis en leer- en/of gedragsproblemen. Van nabij zag ik de problemen waar kinderen, ouders en leerkrachten tegenaan liepen. Ik zag jongeren vastlopen op het voortgezet onderwijs en na vele pogingen het ‘goed’ te doen, afhaken. Uit gesprekken met een aantal van deze jongeren bleek dat zij, al vanaf de basisschool, tegen problemen opliepen die met leren en met sociale vaardigheden hadden te maken. Zij gaven aan wel hulp te krijgen, maar niet de juiste hulp én weinig begrip voor hun gedrag en hun problemen. Door, voor hun gevoel, keer op keer te falen, hielden ze school voor gezien. De dromen van deze jongeren waren weg. Volgens eigen zeggen, waren ze aan het overleven! Als ouder, omstander en leerkracht wilde ik dit niet en ik ben met de verhalen van de jongeren aan de slag gegaan. In mijn hoofd ontwikkelde zich een plan om de kinderen en jongeren van nu te helpen wél te slagen in het leven. Uit dit plan is, inmiddels 11 jaar geleden, 12Fly ontstaan.

 

WHAT’S IN A NAME?

Je kunt wel een praktijk starten, maar dan zul je toch een naam moeten bedenken. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Allerlei namen passeerden de revue en telkens klopte de naam niet. Tot ik op een dag een nummer op de radio hoorde met daarin de tekst:”spread your wings and fly”. Dit moest het worden want ‘vliegen’ is wat alle kinderen en jongeren willen. Na wat schrappen en sleutelen aan het kleine stukje tekst kwam ik uit op ‘want to fly’. Een beetje meegaan met mijn tijd en 12Fly was geboren.

ZORRO

Met alleen de naam was ik er nog niet. Een herkenbaar logo hoort er ook bij. Als ik bedacht wat er in het logo moest komen, wilde mijn jongste zoon het logo wel ontwerpen. Wat ik, naast de naam, terug wilde zien in het logo was snel bedacht: een vogel en een streep! Niet zomaar een vogel, maar een opstijgende arend. En dan de streep, dat moest natuurlijk de streep zijn zoals ik die al jaren op school op een verjaardagskaart onder mijn naam zette. Zoonlief ging aan de slag met het tekenen van de arend.

En toen begon het! “Mam, ga je een vliegtuigmaatschappij beginnen?” “Nee haha, ze gaat vliegreizen verkopen”! Voor mijn kinderen was het duidelijk. Met een vogel in mijn logo zou niemand mij serieus nemen. Het werd nog erger toen de streep werd ontworpen. Vanaf dat moment werd ik geen ‘Mam’ meer genoemd, maar hard lachend ‘Zorro’! Natuurlijk met bijbehorend geluid.

Ik heb me niet gek laten maken en het logo met arend en streep is er gekomen. Ondanks het uitlachen, ben ik nog steeds zo trots als een pauw op mijn prachtige logo en op mijn jongste zoon.

KLEUREN

Wat naam en huisstijl betreft, heb ik overal goed over nagedacht. Zo ook over de kleuren. Ik ben gek op groen en oranje, maar de betekenis van de kleuren moesten wel passen bij mijn missie. Groen is een lastige kleur want de betekenis kan positief maar ook negatief zijn. De kleur groen zoals ik die mooi vind, staat voor hoop, groei, jeugd en toekomst. Dat was raak want 12Fly biedt hoop aan kinderen, jongeren en ouders. Door persoonlijke groei werkt de jeugd aan de toekomst. De kleur oranje geeft vriendelijkheid, geborgenheid en kracht. Vriendelijkheid is precies wat deze kinderen en jongeren nodig hebben om zich veilig en geborgen te voelen. Hierdoor krijgen zij de kracht te werken aan hun toekomst. De kleuren groen en oranje waren een schot in de roos voor mijn huisstijl.

MISSIE

Net als elke ondernemer, ben ik mijn praktijk gestart met een missie. Als je een eigen bedrijf start, wordt er van je verwacht dat je een ondernemersplan schrijft. In dat ondernemersplan moet je dan je missie omschrijven. Dat doe je natuurlijk in vaktaal want dat staat interessant. Dus hier is mijn missie zoals beschreven in mijn ondernemersplan:

12Fly begeleidt kinderen en jongeren die het moeilijk hebben in het onderwijs of thuis door leer- en/of gedragsproblemen, in hun ontwikkeling van schoolse- en sociale vaardigheden, zodat zij uiteindelijk een startkwalificatie behalen op het cognitieve niveau dat past bij hun intelligentie en bij hun interesse.

In gewoon Nederlands betekent dit: 12Fly begeleidt kinderen en jongeren die problemen ondervinden met leren en/of gedrag zoals zelfvertrouwen, faalangst, vriendjes maken enzovoort, zodat zij na de basisschool naar een school voor voortgezet onderwijs gaan die past bij hun niveau en daar hun diploma halen.

Het is een mondvol, maar waar het om gaat is dat alle kinderen die op de basisschool of op het voortgezet onderwijs problemen ondervinden, bij ons terecht kunnen voor begeleiding.

Dit jaar verschijnt er elke maand een blog met informatie over de verschillende trainingen en methodes die wij aanbieden. Wil je nu al meer informatie over de mogelijkheden voor je kind, aarzel dan niet en neem contact met mij op. Dit kan door te bellen naar

(06) 20 63 11 75 of mail naar jolandaverboom@12fly.nu