Van de nood een deugd maken?!

Aan het begin van de zomervakantie ben ik een paar dagen ver buiten mijn comfort zone gestapt. Ik heb voor de camera gestaan. En dat is voor mij een heel ding, want ik heb het niet zo op camera’s. Dit keer was het ook nog eens geen fotocamera, maar een filmcamera. Nog erger dus, want nu ging het om bewegende beelden met jawel, ook nog mijn stemgeluid erbij. Gelukkig hoefde ik de opnames zelf niet te beoordelen en diegene die dat wel moesten doen, zeggen dat ik op beeld precies zo ben als in het echt. Daar vertrouw ik dan maar op. 

Natuurlijk heb ik dit hele feest over mezelf afgeroepen en natuurlijk voor de kinderen. Het afgelopen voorjaar heeft 12Fly net als iedereen te maken gehad met de maatregelen rondom Corona. Vanaf 16 maart waren de deuren van de praktijk gesloten. Wij wilden de kinderen die begeleiding krijgen bij 12Fly niet zonder begeleiding laten zitten en besloten de kinderen online te gaan begeleiden. Direct de eerste week konden wij starten met de online begeleiding van veel kinderen. Het was even wennen voor ons en voor de kinderen. Helaas merkten we ook dat online begeleiding niet bij alle kinderen werkt. Bij de grootste groep kinderen werkte de online begeleiding echter wel. Dit heeft mij aan het denken gezet. Als online begeleiden werkt in een lockdown, werkt het ook na de lockdown. Ik heb toen besloten van de nood een deugd te maken en ben een online training gaan schrijven. 

De training is bedoeld voor kinderen die in groep 8 zitten en is een voorbereiding op de overstap naar het voortgezet onderwijs. Al zes jaar geven we deze training in de praktijk met geweldig goede resultaten. Die goede resultaten gun ik niet alleen de kinderen uit onze regio, maar eigenlijk alle kinderen in Nederland. Door de training te vertalen naar een online training kan ik nu alle kinderen bereiken. Tijdens het schrijven van de training kwam ik er al snel achter dat de manier waarop we met de kinderen in de praktijk werken in de online versie niet altijd mogelijk is. Het was voor mij een hele uitdaging om de training zo te schrijven dat de kinderen met de online training dezelfde resultaten zouden kunnen behalen als met de training in de praktijk. Voor het grootste deel is dat ook gelukt. De twee belangrijkste onderdelen van de training kunnen heel goed online worden gevolgd. 

Na het schrijven van de online training stond ik voor uitdaging nummer twee, de inhoud bedenken van het bijbehorende werkboek. In de praktijk laten we de kinderen alles zelf tekenen en schrijven. Wij zitten er dan bij om uit te leggen hoe ze dat kunnen doen. Bij een online training zitten wij er natuurlijk niet naast. Ik ben stap voor stap na gegaan wat de kinderen allemaal opschrijven en tekenen, zodat dit in het werkboek kon worden gezet. En omdat ik toch lekker bezig was, heb ik ook gelijk nagedacht over een agenda met een handige indeling en een rustige uitstraling. Ik heb gemerkt dat het best lastig is om de ideeën in je hoofd op een goede manier op papier te krijgen. Er zijn dan ook heel veel beschreven vellen richting de prullenbak gegaan. Hierdoor ben ik misschien wel extra trots op het resultaat van het werkboek en de agenda.

Tja, en toen kwam uitdaging nummer drie. De video’s moesten worden gefilmd. In de zomervakantie is het eerste deel van de training opgenomen. Als je iets doet, moet je het goed doen dus er was een echte cameraman en een regisseuse aanwezig. Ik geloof niet dat ik ooit eerder zo zenuwachtig ben geweest als voor het opnemen van deze video’s. In het begin kwam er geen zin goed uit mijn mond. In elke zin sprak ik woorden verkeerd uit, verhaspelde ik woorden of zei ik dingen die helemaal niet klopten. Het gebeurde ook dat ik aan het praten was en dat ik helemaal niet meer wist wat ik eigenlijk aan het vertellen was. Het was zo erg dat ik op een gegeven moment aan de cameraman en regisseuse heb gevraagd of ze niet knettergek van mijn gestuntel werden. Hierop zeiden zij de geruststellende woorden dat dit heel normaal is en dat zelfs bekende acteurs en actrices bloopers maken. Jullie zullen nu vast wel begrijpen dat er bij het filmen van deze video’s aan bloopers geen gebrek is. Het schijnt te wennen om voor een camera te staan, maar als ik eraan denk dat deel twee van de training nog moet worden opgenomen, breekt het zweet me alweer uit.

Het eerste deel van de online training bestaat uit het leren omgaan met een agenda, leren plannen van het huiswerk en leren ‘leren’. Verschillende onderdelen van taal, spelling, begrijpend lezen en rekenen komen in de training aan bod. Bij elk onderdeel worden handvatten gegeven, waardoor de stof gemakkelijker wordt onthouden. De training bestaat uit 13 video’s met een duidelijke uitleg. De kinderen ontvangen voordat de training start een pakketje thuisbezorgd met het werkboek, de agenda, stiften, een pen en gekleurde post-its. Zij hebben dan alles wat zij nodig hebben om de training te kunnen volgen bij de hand. Daarbij krijgen de kinderen die de training gaan volgen natuurlijk de video’s die zij een jaar lang terug kunnen kijken. Zo kunnen zij de eerste periode op het voortgezet onderwijs ook profiteren van de handvatten die in de video’s worden gegeven.

Deel twee van de training is gericht op sociale vaardigheden zoals het vergroten van het zelfvertrouwen, voor jezelf opkomen, omgaan met emoties, echte vrienden maken en vragen durven stellen. Ook bij dit deel krijgen de kinderen de video’s die ze een jaar lang terug kunnen kijken en een werkboek. 

Ik heb verstand van mijn eigen werk, maar bij het maken van deze online training kwam ook het een en ander om de hoek kijken waar ik geen verstand van heb. Gelukkig heb ik hierbij hulp gekregen van mensen die daar wel verstand van hebben. Zij hebben mij enorm geholpen om er een mooie training van te maken, waar ik hen enorm dankbaar voor ben. 

Het werkboek en de agenda zijn ontworpen door Carla Canvas en gedrukt door Haveka.

De video’s zijn gemaakt door Cees van der Wal en geregisseerd door Dimphi van Amen van Named.

De online omgeving van de training is gemaakt door VAMarijke.

Vanaf 1 oktober is deel één van de online training te koop via de website  www.12fly.nu.